Xəbər lenti
Arxiv
«    May 2024    »
BeÇaÇCaCŞB
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

"Bal qızdırılanda zəhərli olur" - Arıçı

Baxılıb: 182     Tarix: 16-01-2022 11:00   

Neqativ nəticələrdən qaçmaq üçün balı 40 dərəcədən (Selsi) artıq qızdırmaq olmaz, yoxsa zəhərlənmə riski yaranır.
40 dərəcədən artıq qızdırılan zaman bal strukturunu dəyişir və nəticədə onun tərkibində oksimetilfurfurol əmələ gəlir. Əgər 50 dərəcədən artıq qızdırılarsa, o, praktiki olaraq, bütün faydalı xassələrini itirir.
«Balı isti çala və ya isti südlə yalnız qənd əvəzi kimi istifadə etmək lazımdır. Əgər onu içki ilə qarışdırmaq istəyirsənsə, yalnız 40 dərəcə qızdırmaq olar. Bununla da zərərli maddələrin əmələ gəlməsindən qaçmaq olar».
Oksimetilfurfurol karbohidrat birləşmələrinin qızdırılması zamanı (turş mühitdə fruktozanın) əmələ gəlir. Dövlət standartı oksimetilfurfurolun buraxıla bilən miqdarını tənzimləyir - 1 kq balda 25 mq. Təzə balın tərkibində oksimetilfurfurolun miqdarı sıfıra yaxındır, qızdırılmış balda isə 1 kq-da 80 mq olur.
Odur ki, balın optimal saxlanma temperaturu +8 dərəcə (Selsi) hesab olunur.

Qanunvehedef.azшаблоны для dle 11.2



Redaktor seçimi
Çox oxunanlar