Xəbər lenti
16/09/2025 [14:14]
TƏŞƏKKÜRNAMƏ
Arxiv
«    Sentyabr 2025    »
BeÇaÇCaCŞB
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

"Bal qızdırılanda zəhərli olur" - Arıçı

Baxılıb: 264     Tarix: 16-01-2022 11:00   

Neqativ nəticələrdən qaçmaq üçün balı 40 dərəcədən (Selsi) artıq qızdırmaq olmaz, yoxsa zəhərlənmə riski yaranır.
40 dərəcədən artıq qızdırılan zaman bal strukturunu dəyişir və nəticədə onun tərkibində oksimetilfurfurol əmələ gəlir. Əgər 50 dərəcədən artıq qızdırılarsa, o, praktiki olaraq, bütün faydalı xassələrini itirir.
«Balı isti çala və ya isti südlə yalnız qənd əvəzi kimi istifadə etmək lazımdır. Əgər onu içki ilə qarışdırmaq istəyirsənsə, yalnız 40 dərəcə qızdırmaq olar. Bununla da zərərli maddələrin əmələ gəlməsindən qaçmaq olar».
Oksimetilfurfurol karbohidrat birləşmələrinin qızdırılması zamanı (turş mühitdə fruktozanın) əmələ gəlir. Dövlət standartı oksimetilfurfurolun buraxıla bilən miqdarını tənzimləyir - 1 kq balda 25 mq. Təzə balın tərkibində oksimetilfurfurolun miqdarı sıfıra yaxındır, qızdırılmış balda isə 1 kq-da 80 mq olur.
Odur ki, balın optimal saxlanma temperaturu +8 dərəcə (Selsi) hesab olunur.

Qanunvehedef.azшаблоны для dle 11.2